Udruživanje klubova

Moto Unije i Asocijacije

Svaki organizam, svestan sebe ili ne, želi da živi i napreduje, dakle prirodna pojava svakog bića. Pojedinačno, samostalno ili u grupi, ovaj fenomen je ljudima doneo dobre ali i loše stvari, pa su tako same po sebi, kao takve, proces razvijanja društva. Gledano iz ovog ugla, razvoj jednog društva direktno je povezano sa onim što nam se dešava u moto klubovima.
S’obzirom da se bavimo moto tematikom, želja mi je da i ovog puta, aktivno utičem na ljude u ovom našem takozvanom moto svetu.

Šta su Moto Unije i Asocijacije?

Moto Unije ili Asocijacije, nazovite ih kako god hoćete, su organizacije koje približavaju i zbližavaju ista ili slična moto udruženja.

Po čemu su ona slična?

Razlozi su mnogi, od  Ideologije pojedinačnog kluba ili grupe klubova do ciljeva i načina delovanja istih.

Udruživanje samo po sebi je dobra da ne kažem odlična stvar, ukoliko naravno ovo udruživanje nema za cilj destruktivno ponašanje i destruktivne ciljeve, a najlakše objasniti ovu činjenicu je to da ste se i Vi kao pojedinac ili pojedinci udružili i “napravili” klub. Prilično jednostavno, zar ne?

Pa, tako bi trebalo da bude. “Da bi nešto dobio, moraš nešto i da daš”

Nerealno je očekivati kada pristupite nekoj organizaciji (pod organizacijom mislim na moto Uniju ili Asocijaciju) da će te od te iste organizacije dobiti svašta, a da pri tom ne date ništa!

Šta treba da očekujete?

 • Razvijen plan i ciljeve kojima teži Unija ili Asocijacija;
 • Dosadašnje rezultate;
 • Kontakti i saradnja sa sličnim Unijama/Asocijacijama;
 • Saradnja sa drugim organizacijama;
 • Otvorenost prema drugim Unijama/Asocijacijama ili klubovima
 • Uslove članstva;
 • Razvijanje i promocija vašeg kluba unutar Unije/Asocijacije;
 • Fer igru;
 • Ravnopravnost; Razvijenost;  Liderstvo; Autoritet onih koji vode i slično…

Šta se od vas kao kluba očekuje?

 • Da podržite plan i ciljeve i da svojim aktivnostima date doprinos u razvijanju istih;
 • Da predlažete nove i zanimljive aktivnosti;
 • Da budite primer drigima;
 • Da argumentovano kritikujete loše stvari;
 • Da igrate fer i otvorenu igru;
 • Da ne urušavate autoritet i integritet organizacije lošim ponašanjem vašeg kluba;
 • Da imate osećaj pripadnosti…..

Ono što se očekuje od kluba je ujedno i ono što svaki pojedinačni klub očekuje od svojih članova. Pravi i istinski test nekog kluba je upravo članstvo u nekoj organizaciji, jer ovim sagledavate snagu i jedinstvo kluba i svih članova kluba. Zašto je to test za klub? Odgovor je jednostavan, kao klub imate obaveze koje morate da ispunite kako prema samoj Uniji, tako i prema klubovima koji su unutar te Unije.
Ukoliko se već nalazite u nekoj Uniji/Asocijaciji, razočarani ste ili su vaša očekivanja ispod minimuma, onda očigleno postoji neki problem. Problem može biti u Uniji/Asocijaciji ili u vama kao klubu jer treći razlog ne postoji.

Kako da rešite nedoumicu?

 • Sagledajte odnos Unije/Asocijacije prema vama kao klubu i obrnuto;
 • Ravnopravnost vašeg kluba u odnosu na druge klubove;
 • Sagledajte dosadašnji rad i koji su ciljevi postignuti i šta ste vi kao klub doprineli tome;
 • Uradite analizu rada rukovodstva Unije/Asocijacije i njihovo zalaganje;
 • Analizirajte utrošak novčanih i drugih sredstava……

Ovde ću se namerno zadržati i analizirati jednu jako bitnu stvar, a to je NOVAC ili ČLANARINA (Bolna tačka svih članova sa kojima sam razgovarao)
S’obzirom da novac sam po sebi zna da odigra vrlo loše stvari i izrodi ono najgore u nama, a posebno zna i da zavadi i udalji ljude od prvobitnih ciljeva, namera i slično.
Dakle, ukoliko Unija/Asocijacija zahteva plaćanje članstva, a trebala bi jer je poželjno, potrebno je da znate i shvatite sledeće stvari:
Svaka normalna organizacija ukoliko želi da funkcioniše na pravi način, treba da ima instrumente za rad, jedan od ovih instrumenata je i NOVAC. Raspolaganje i utrošak novca je planski i u ove svrhe je potreban razradjen plan utroška novčanih sredstava.

Navešću nekoliko osnovnih primera
1. Prezentacija Unije/Asocijacije, dakle prezentovanje vaših ciljeva, ideologije….. Na način koji će biti javan i vidljiv svima;
2. Izrada dokumenata i registracija;
3. Ostali administrativni troškovi.

Ovaj troškovnik je internog karaktera i stvar je dogovora klubova unutar Unije/Asocijacije, ali i kao takav treba da bude planski.
Troškovi postoje i uvek će ih biti, bilo da se radi o formalnoj ili neformalnoj organizaciji.

Šta vaš klub kao član Unije/Asocijacije treba da zna i koje su vaše obaveze?

TRI OSNOVNA PRAVILA !
– Treba da plaćate članarinu ili na drugi dogovoren način pomognete rad Unije/Asocijacije;
– Da budete aktivno uključeni u izradi plana utroška novca ili drugih instrumenata vrednosti;
– Potrebno je da zahtevate da izveštaji o utrošku novčanih stedstava budu periodično i u pisanoj formi dostavljani, taksativnim sistemom izveštaja.
Prilično jednostavno i transparentno i ukoliko se svi pridržavamo ovoga, problema neće biti.

Svaka vaša aktivnost kao kluba unutar Unije/Asocijacije treba da ima nekog smisla jer ukoliko samo sedite i čekate da neko drugi uradi nešto za vas, onda je problem u vama.

Ukoliko ipak razmišljate o udruživanju, a smatrate da vaš klub nije dorastao ovom izazovu, najbolje bi bilo da zaboravite na celu ovu ideju jer vas ostali neće shvatiti ozbiljno i vaš integritet kao kluba biće urušen kao posledica neozbiljnosti.
Kao što je na samom početku rečeno. Testiranje snage vašeg kluba je udruživanje sa ostalim klubovima iste ili slične filozofije, testiranje poštovanja ravnopravnosti i rešavanje zajedničkih problema koji bi neminovno uzrokovali boljem razumevanju moto sveta i polja na kom igrate zajedno sa ostalima.

Neko uvek mora da vodi. Tom nekom se veruje i pomaže kada je pomoć potrebna ali u isto vreme se i  kontroliše njegov rad i njegove aktivnosti. Radjanje sumnje u rukovodstvo i sam rad Unije/Asocijacije je posledica neazumevanja i nepoštovanje svega navedenog.


Autor teksta: IM

Ako želiš, možeš podeliti i da ostali vide !

Leave a Reply

Your email address will not be published.